Historiek

Het sierlijk gemetseld kapelletje met een klein portaaltje waarboven een pittoresk torentje priemt bestaat dit jaar 105 jaar.  Oudere bewoners van de Biest beweren dat het gebouwd werd in opdracht van de echtgenote van Baron de Dieudonné uit dankbaarheid. 

De kapel werd gebouwd met bakstenen afkomstig van de kareelbakkerij van Karel Enis.  Het is trouwens dezelfde baksteen waarmee het huis van Enis is opgetrokken.

Die steenbakkerij was gelegen beneden de Varenberg waar nu de kleinkinderen van Enis gebouwd hebben.  De grond waarop de wijkkapel werd opgetrokken was in die periode eigendom van Baron de Dieudonné. 

Momenteel is kapel eigendom van de familie Vandemoortele.

Verschillende malen vierde onze parochie bij deze kapel, op het feest van Hoogwaardig, Eucharistie in open lucht.  Eertijds was deze kapel ook het einddoel van de kruisprocessie op de kruisdagen wanneer Gods zegen werd afgesmeekt over velden, weiden, huizen en mensen.

Sinds enige tijd was de kapel in verval geraakt.  Het dak was grotendeels verdwenen en het resterend deel was erg verrot.  Ook het metselwerk had het daardoor zwaar te verduren zodat de muren, vooral achteraan, eerder aan een ruïne deden denken.

Met veel toewijding, zorg en geduld werd in 1996 door Marcel Nackaerts, Jaak Sorton, Monique Roelants en het gemeentebestuur de kapel grondig gerestaureerd.

Oorspronkelijk stonden in de kapel drie beelden : een H. Hartbeeld, een Sint-Jozef en een Maria met Kind.  Dit laatste beeld is inmiddels verdwenen.

 

Met dank aan Jozef Dewinter, Jozef Vansavelberg en Julien Piron